Kasztany. Tradycja w Święto Zmarłych

Tradycyjne pieczenie kasztanów w Święto Zmarłych.

Tradycyjne pieczenie kasztanów w Święto Zmarłych.

Jadalne kasztany, które w Dolinie Aosty rosną w szczególności pomiędzy miejscowościami Chatillon i Pont-Saint-Martin oraz w Dolinie Lys, stały się nieodzownym dodatkiem jej kuchni. Kasztany zbiera się jesienią i są również stałym elementem październikowych festynów. Najpopularniejszym sposobem ich przygotowania są tzw. caldarroste, czyli kasztany pieczone. Na festynach już za 2 czy 3 euro można zakupić torebkę gorących kasztanów i po obraniu z przypieczonej skórki delektować się do woli ich smakiem.

Wieloletnią tradycją jest popołudniowe pieczenie kasztanów w Święto Zmarłych. Ciekawostką jest to, że wieczorem 1 listopada, na stole zostawia się potrawy z kasztanów dla zmarłych (kasztany pieczone, gotowane, mus z kasztanów czy zupę). Dziś właśnie w miejscowości Issogne, po wizycie na cmentarzu, piekliśmy kasztany, którymi później się zajadaliśmy w cieple kominka. Wyszły pyszne.

Chcecie upiec kasztany w domowych warunkach? Pamiętajcie, że czubek kasztana należy naciąć ostrym nożem, wtedy macie pewność, że nie będą wybuchały podczas pieczenia, a następnie piec na ogniu przez około 20 minut, używając do tego specjalnej patelni, jak na załączonym zdjęciu.

Tradycyjna patelnia do pieczenia kasztanów.

Tradycyjna patelnia do pieczenia kasztanów.

Jeśli nie pieczone to w jaki sposób można je zaserwować? Pomysłów jest mnóstwo!
Kasztany są stosowane jako dodatek do lardo z Arnad (słonina wieprzowa macerowana solą i przyprawami, jest to jeden z najpopularniejszych typowych regionalnych produktów w Dolinie Aosty) oraz wykorzystywane do produkcji kremu z kasztanów, kasztanów w syropie czy mąki, która nie zawiera glutenu

Po lewej jadalne kasztany z Doliny Aosty. Po prawej kasztany pieczone na tradycyjnej patelni.

Po lewej jadalne kasztany z Doliny Aosty. Po prawej kasztany pieczone na tradycyjnej patelni.

Obiecuje Wam, że w najbliższych dniach zamieszczę bardzo prosty przepis na lody w polewie z kasztanów. Efektowne, proste i pyszne.

W siedzibie spółdzielni Il Riccio w Lillianes, która zajmuje się zbiorem, selekcją, suszeniem oraz sprzedażą wyrobów z kasztanów w Dolinie Aosty, znajduje się Muzeum Kasztana. W tym ciekawym miejscu znajdziecie zbiór narzędzi i przedmiotów używanych w przetwórstwie kasztanów zarówno w dawnych czasach, jak i w dzisiejszych.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Pingback: Risotto z kasztanami - danie na jesienne chłody | CiekawAOSTA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *