Przepis na risotto z serem pleśniowym Bleu d’Aoste

risotto z serem plesniowym4Dawno na blogu nie było żadnego przepisu i postanowiłam to nadrobić. Na targach rękodzieła Fiera di Sant’Orso zaopatrzyłam się w ser Bleu d’Aoste i wymyśliłam, że będzie idealny na pyszne risotto z serem pleśniowym. 

Zanim jednak podzielę się z wam niezwykle łatwym przepisem to napiszę kilka słów o serze. Bleu d’Aoste to niebieski ser pleśniowy produkowany wyłącznie w regionie Valle d’Aosta przez Mleczarnię w Gressan: Centrale Laitière Vallée d’Aoste. Podobnie jak znana wszystkim Gorgonzola, również Bleu d’Aoste otrzymuje się z pełnotłustego mleka krowiego, dodatkowo jednak w Valle d’Aosta wykorzystuje się mleko krów wypasanych na wysokości powyżej 600 – 700 m n.p.m.

Ser wymyślił w marcu 2005 roku Dottor Battista Locatelli. Bleu d’Aoste bardzo szybko zyskał uznanie i pierwsze nagrody: w październiku 2005 roku w Weronie wygrał złoty medal (medaglia d’oro) w Czwartej Olimpiadzie serów Górskich w kategorii Serów niebieskich. Tę samą nagrodę uzyskał ponownie w 2007 roku w Szóstej edycji Olimpiady w Oberstdorf w Niemczech.

risotto z serem plesniowym1

Bleu d’Aoste świetnie smakuje na kromce świeżego chleba lub z dodatkiem pikantnego dżemu w czerwonej papryczki.

Przepis na risotto z serem pleśniowym

Ja wykorzystałam lokalny ser Bleu d’Aoste, ale ponieważ w Polsce daremnie takiego szukać to polecam do przepisu każdy rodzaj niebieskiego sera.

Składniki na 4 osoby:

  • 320 g ryżu Carnaroli
  • pół małej cebuli
  • łyżka masła
  • 200 g sera Bleu d’Aoste lub innego niebieskiego np. Gorgonzola lub Bleu
  • 1,5 szklanki białego wina
  • 1 litr mięsnego wywaru

risotto z serem plesniowym2

Wykonanie:

  • pokroić w małą kostkę cebulę i zeszklić na maśle
  • dodać ryż i tostować przez kilka minut
  • dodać szklankę białego wina i nie mieszać tylko poczekać aż wino wyparuje
  • podlewać ryż gorącym wywarem (nie za dużo na raz), mieszając przez około 15 minut.

Jak ryż jest już gotowy to zmniejszyć maksymalnie ogień, dodać drobno pokrojony ser i pół szklanki wina, mieszać czekając aż się równomiernie rozprowadzi.

Risotto z serem pleśniowym Bleu d'Aoste.

Risotto z serem pleśniowym Bleu d’Aoste.

Ser ma charakterystyczny smak i zapach, dodatkowo jest bardzo słony, także lepiej dodać mniej niż więcej, ja dodałam tylko połowę zalecanej porcji, a smak i tak był bardzo wyraźny.

Voilà, è pronto! Prawda, że bardzo proste?

Smacznego!

Bookmark the permalink.

7 Comments

  1. Nie jestem wielką fanką risotta, ale dla takiego sera dałabym się namówić na spróbowanie 🙂

  2. Fajnie ten ser wygląda, aż bym miała ochotę spróbować :), bardzo dawno nie robiłam risotto muszę znowu spróbować 🙂

    • Agnieszka Stokowiecka

      Wygląda i samkuję :-). Cieszę się, że zainspirowałam Cię do powortu do risotto. Danie jest proste i smaczne.

  3. Przepis przyjemny i historia też 🙂 zwatpilam gdy przeczytałam rok wynalezienia! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *