Trzęsienie ziemi we Włoszech. Każdy z nas może pomóc! #AMAtriciana

Bucatini_(amatriciana_rossa)24 sierpnia 2016 roku trzęsienie ziemi o sile 6,2 stopni w skali Richtera niemal zrównało z ziemią miasto Pescara del Tronto i zniszczyło dużą część miasta Amatrice i Accumoli. W ciągu 3 godzin po głównym wstrząsie doszło do ponad 40 wtórnych, w tym wielu powyżej 5 stopni. Wg naukowców wstrząsy będą występowały nadal i nie wykluczają kolejnego bardzo silnego, o sile dochodzącej do 6 stopni w skali Richtera.

Amatrice położone jest w północnej części regionu Lacjum. Nazywają je miastem 100 kościołów, dopiero co zostało wpisane na listę najpiękniejszych włoskich miasteczek. Pobliskie Accumoli leży w sercu Gran Sasso i Parku Narodowego Monti della Laga i … było piękne. Pescara del Tronto, to maleńka miejscowość w regionie Marche, którą przecina La Salaria – starożytna droga łącząca Rzym z Morzem Adriatyckim. Miasteczko położone jest między dwoma obszarami chronionymi: Parkiem Narodowym Gór Sibillini oraz Parkiem Narodowym Gran Sasso i Gór Laga. Miasteczek, które ucierpiały w trzęsieniu ziemi jest znacznie więcej, te stały się jednak symbolem tego tragicznego wydarzenia. 

W obliczu tak wielkiej tragedii, przychodzi instynktownie chęć pomocy poszkodowanym. Każdy z nas może pomóc! Dlatego właśnie grupa blogerów piszących o Włoszech, dziennikarzy i organizacji italofilskich w Polsce postanowiła wspólnie poprosić Was o pomoc.

Jak? Na kilka sposobów. Można wysłać smsa, można wpłacić datek, można zjeść makaron w jednej z restauracji, która przyłączyła się do akcji lub po prostu podzielić się tym wpisem w mediach społecznościowych, tak aby nasza akcja dotarła do jak największej liczby osób. Liczymy na Was.

Poniżej znajdziecie kilka sposobów, żeby pomóc! 

caritasAKCJA CARITASU

Caritas Polska zorganizował akcję zbiórki pieniędzy dla ofiar trzęsienia ziemi we Włoszech. Można wpłacać nawet najdrobniejsze sumy lub wysłać sms-a.

SMS z hasłem POMAGAM numer 72052 (koszt 2,46 z VAT)

wpłaty na konto Caritas Polska PL 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 z dopiskiem WŁOCHY

O Szczegółach akcji Caritasu można przeczytać TU.

Emblema_CRI.svgCROCE ROSSA ITALIANA

Można także wpłacać pieniądze na konto włoskiego czerwonego krzyża, CROCE ROSSA ITALIANA – Servizio donazioni.

Tytuł przelewu: „Terremoto Centro Italia”

IBAN: IT40F0623003204000030631681

BIC/SWIFT: CRPPIT2P086

Wszelkie informacje znajdują się TU.

Można także wpłacać pieniądze na specjalne konta miast, które ucierpiały w trzęsieniu ziemi, szczegółowe informacje znajdziecie TU.

APEL DO RESTAUTARÓW W POLSCE

SERWUJCIE PASTA ALL’AMATRICIANA W WASZYCH LOKALACH!

Razem z włoskim szefem kuchni Marco Ghia apelujemy do restauratorów w Polsce. Serwujcie w swoich lokalach makaron all’Amatriciana i, wzorem Włochów, przekażcie 2 zł od każdego zamówienia potrzebującym. I koniecznie dajcie na o tym znać, używajcie w Waszych wpisach w mediach społecznościowych #AMAtriciana #polishbloggersforitaly. Dzięki temu będziemy wiedzieć, o Waszym udziale i przekażemy dalej, aby wszyscy wiedzieli, że można u Was zjeść to danie i pomóc potrzebującym.

amatricianamale2

Jeśli jesteś restauratorem i przyłączasz się do akcji pomocy ofiarom trzęsienia ziemi, poinformuj o tym cały świat! Strona https://www.facebook.com/AMAtricianaAiuti/ tworzy mapę lokali, które biorą udział w akcji. Można na ich stronie FB zgłosić swój lokal podając jego dane i zdjęcie plakatu popierającego akcję. Umieść w swoim lokalu informację, że przyłączyłeś się do akcji, plakat jest dostępny na stronie  facebook AMAtricianaAiuti.  Wiemy, że wkróte będzie także polska wersja językowa plakatu!

Mapę lokali możecie zobaczyć TUTAJ. Jak na razie do akcji przystapiło niewiele restauracji, ale wierzymy, że wkrótce będzie pełna czerwonych punktów, gdzie można zjeść Pasta all’Amatriciana.

Kilka słów o tradycyjnej Pasta all’Amatriciana

Znana na całym świecie pasta all’Amatriciana bierze swoją nazwę od leżącego we włoskim regionie Lacjum (którego stolicą jest Rzym) miasteczka Amatriciana – jednej z najbardziej zniszczonych w czasie zeszłotygodniowego trzęsienia ziemi miejscowości. Sama potrawa to wersja istniejącej wcześniej pasta alla gricia, czyli pochodzącego z położonej niedaleko Amatrice miejscowości Grisciano, makaronu z wędzonym podgardlem wieprzowym (guanciale), serem pecorino, oliwą i pieprzem. Do gricii dodano pomidory pod koniec XVIII wieku, tworząc w ten sposób Amatricianę.

Po raz pierwszy potrawę tę opisał w swojej książce kucharskiej L’Apicio Moderno z 1790 roku, pracujący na dworze papieskim kucharz Francesco Leonardi. Ten sam kucharz w 1816 roku odważnie podał Amatricianę, wtedy danie chłopskie, na dworze papieża, na przyjęciu wyprawionym na cześć cesarza Austrii Franciszka I. Amatriciana szybko podbijała serca Włochów, stając się szybko jedną z ulubionych potraw mieszkańców stolicy. Dziś Amatriciana uważana jest za jedną z klasycznych, podstawowych potraw kuchni rzymskiej – choć wcale z Rzymu nie pochodzi.

Amatriciana2

W akcji uczestniczą:

Organizacje polsko-włoskie:

Akcję wspiera Marco Ghia, włoski szef kuchni w Polsce

Dziękujemy Wam za wszystkie myśli, smsy oraz podzielenie się tym wpisem w mediach społecznościowych.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *