Zejście bydła z pastwisk czyli tradycyjna Desarpa

Powrót bydła z położonych wysoko pastwisk w doliny oznacza w Alpach symboliczny koniec lata. W Dolinie Aosty Desarpa jest kultywowana niezmiennie od wielu dziesięcioleci i tradycyjnie przypada w dzień Świętego Michała czyli 29 września, ale tak naprawdę to każdy hodowca sam decyduje kiedy stado zejdzie z pastwisk. Krowy na górskich pastwiskach spędzają 5 miesięcy w roku, od czerwca do października. Na ten okres hodowcy często przeprowadzają się w góry i prowadząc życie z dala od cywilizacji doglądają stada.

W zależności od położenia pastwiska i warunków atmosferycznych Desarpa odbywa się pomiędzy pierwszym, a trzecim tygodniem października. Pięknie udekorowane hałaśliwymi dzwoneczkami bydło schodzi z wysoko położonych pastwisk po okresie letniego wypasania. Zejście odbywa się powoli, gdyż właściwie wszystkie krowy są na ocieleniu.

W dolinie na stado czekają mieszkańcy i po zejściu rozpoczyna się świętowanie podczas którego ważnym momentem jest udekorowanie dwóch krów. Biały wianek przypada krowie, która podczas pobytu na górskich pastwiskach dała najwięcej mleka, a czerwony, tej która była najbardziej waleczna i odważna. Jest to ostatnia chwila zanim zmęczone krowy zostaną zagonione do obory, aby spędzić tam okres zimowy.

W latach parzystych, w ostatnią niedzielę września lub pierwszą października, administracja Regionu organizuje Desarpę, przeznaczoną dla turystów. TUTAJ możecie obejrzeć krótki film z tego wydarzenia z 2012 roku.

Alpejskie krowy na pastwisku.

Alpejskie krowy z tradycyjnym dzwonkiem na pastwisku podczas Desarpy.

Tagi .Dodaj do zakładek Link.

5 odpowiedzi na „Zejście bydła z pastwisk czyli tradycyjna Desarpa

  1. Greg mówi:

    …słyszałem, że Desarpa jest bardzo sympatycznym „ucztowaniem” w Aoście…następnym razem obiecuję sobie nie ominąć tej przyjemności…gorąco polecam!!!

    • Agnieszka mówi:

      Kolejna Desarpa w Aoście odbędzie się w 2014 roku. Rzeczywiście jest to bardzo widowiskowe wydarzenie, które przyciąga wielu turystów, gwarantując sporą dawkę lokalnego folkloru.

  2. Pingback:Fontina - ser PDO z alpejskich pastwisk | CiekawAOSTA

  3. Pingback:Jesień w Alpach. Czy warto wybrać się na urlop? | CiekawAOSTA

  4. Pingback:Znaki szczególne Doliny Aosty | CiekawAOSTA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *