Crema di Cogne – przepis na szybki deser z serca Alp

Crema di Cogne podana z typowymi ciasteczkami orzechowo - migdałowymi. Źródło zdjęcia TU

Crema di Cogne podana z typowymi ciasteczkami orzechowo – migdałowymi. Źródło zdjęcia TU

Dziś proponuje Wam przepis na pyszny deser Crema di Cogne, wykonywany na bazie śmietany i gorzkiej czekolady. Jest nie tylko dobry, ale i bardzo łatwy i szybki w wykonaniu co sprawia, że przekonuje mnie jeszcze bardziej. Jeśli o mnie chodzi to brak czasu połączony z brakiem wprawy przy mieszaniu w rondelkach robi swoje i rzutuje na wybierane przeze mnie przepisy w kuchni :-).

Legenda mówi, że przepis na deser Crema di Cogne wymyśliła w XVI wieku starsza pani, która trzymała go w wielkim sekrecie, nie zdradzając nikomu dokładnej receptury. Z biegiem czasu udało się uzyskać pyszny smak deseru na bazie śmietany i czekolady, który można przygotować w domowym zaciszu lub przyjeżdżając do Doliny Aosty skosztować w wielu restauracjach, nie tylko w miejscowości Cogne, chociaż to właśnie stamtąd pochodzi.

Składniki potrzebne na 4 porcje deseru:

– Pół litra śmietany kremówki 36%

– 4 żółtka

– 100 g cukru

– 25 g gorzkiej czekolady (może być więcej jeśli lubicie intensywny smak czekolady)

– 1 małe opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego

– dla wzbogacenia smaku pół kieliszka rumu (jeśli deser jest przygotowywany również dla dzieci to zrezygnujcie z rumu, gdyż podczas gotowania alkohol raczej nie wyparuje).

Crema di Cogne wykonana w domowym zaciszu.

Crema di Cogne z ciastkiem Tegola wykonana w domowym zaciszu.

Wykonanie:

1. Żółtka wymieszać z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać cukier waniliowy

2. Podgrzać na wolnym ogniu śmietanę z kawałkami czekolady (całość nie może się zagotować). Dla uzyskania lepszego efektu można w większym garnku zagotować wodę i postawić na to mniejszy garnek ze śmietaną i czekoladą.

3. Kiedy czekolada się rozpuści dodać masę z żółtek i cukru oraz rum.

4. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez około 20 minut, do momentu uzyskania jednolitej gęstej masy Crema di Cogne!

Gotowe!

Całość podaje się w małych miseczkach z orzechowo – migdałowymi ciastkami Tegole, specjalność z Doliny Aosty (tłumaczenie nazwy ciastek jest zabawne: dachówki, do zakupienia lub wykonania samodzielnie, przepis podam następnym razem).

Tegole: orzechowo - migdałowe ciastka z Doliny Aosty, idealne jako dodatek do deseru Crema di Cogne.

Tegole: orzechowo – migdałowe ciastka z Doliny Aosty, idealne jako dodatek do deseru Crema di Cogne.

Smacznego!

Bookmark the permalink.

3 Comments

  1. Ale mi ślinka pociekła 🙂 Zrobię na pewno przy okazji 🙂
    O.

  2. Pingback: Włosko, wielkanocnie, wiosennie. Konkurs Znajdź wielkanocne jajeczko. | CiekawAOSTA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *