Cabernet Voltaire – enoteka w Aoście do której warto zajrzeć

Dziś zabieram was na aperitivo do Cabernet Voltaire w Aoście, miejscu, które stworzyła para z Rzymu kilka lat temu i które koniecznie trzeba odwiedzić przyjeżdzając do Doliny Aosty.

Nieczesto zdarza mi się wybierać na aperitivo ze znajomymi i nie chodzi bynajmniej o brak znajomych, a raczej o permanentny brak czasu. Mimo wszystko staram się nie zaniedbywać przyjaciół i czasami wyjść, przyznaję, że ostatnio najczęściej jeśli już jestem w Aoście wieczorem z przyjaciółmi to nasze kroki kierujemy do Cabernet Voltaire. Tak jakoś zawsze wychodzi!

Na pewno wpływ ma na to fakt, że lokal leży w centrum Aosty, ma świetną kartę win, przepyszne przekąski oraz przesympatycznych rzymskich właścicieli Pietro i Alessię.

Continue reading

Galette ze śliwkami – przepis na placek prosto z Włoch

Prosta galette ze śliwkami

Prosta galette ze śliwkami

Krucha galette ze śliwkami lub jak kto woli po prostu wiejski placek może kojarzyć się jesiennie, z ciepłym kocem, herbatą i kominkiem! Nic bardziej mylnego! Mój kruchy placek robiłam w sierpniu, w bardzo ciepły dzień i zjedliśmy galette ze smakiem, a raczej z lodami śmietankowymi na tarasie.

Dzielę się z wami tym przepisem chociaż kuchnia nie jest moją mocną stroną, ale właśnie, skoro mi wyszedł i był pyszny to każdy może go zrobić. Przepis pochodzi od włoskiej blogerki Sasha, która jest wyspecjalizowana w ciastach, także jeśli znacie język włoski to na jej blogu takich perełek znajdziecie więcej (link na końcu)!

Krucha galette ze śliwkami

Do przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

Continue reading

Valle d’Aosta oczami jej mieszkańców #6 Mathieu: Tascapan i niezwykły e-commerce

Tascapan in fiera.

Tascapan in fiera. Tascapan na lokalnych targach.

Dziś zabieram was do Introd, a dokładnie do siedziby Muzeum Tradycji Żywności regionu Valle d’Aosta, Maison Bruil, które jest również siedzibą Tascapan. O samym muzeum pisałam wam niedawno, obiecując równocześnie wywiad z Mathieu, pomysłodawcą Tascapan, sklepu on-line z tradycyjnymi produktami regionalnymi, który z czasem ewoluował, zamieniając się w coś więcej niż tylko e-commerce.

Mathieu poznałam w pracy. Przyszedł do mojego departamentu z zapytaniem o fundusze europejskie, od pierwszej chwili jak tylko zaczął opowiadać o swoim biznesie stwierdziłam, że koniecznie muszę go namówić na wywiad na łamach bloga. Tyle pasji w jednej tylko osobie musiało skończyć się czymś więcej niż tylko sklepem on-line.

Na szczęście, pomimo iż jest bardzo zajęty udało nam się spotkać i porozmawiać. Wywiad po włosku opublikowałam już jakiś czas temu, a dziś zapraszam was na przetłumaczoną wersję polską. Z wywiadu dowiecie się jak wygląda sytuacja e-commerce we Włoszech, co jest najtrudniejsze w rozpoczęciu własnej działalności, dlaczego sprzedaż lokalnych produktów on-line jest taka trudna, jak może wpłynąć na biznes dobrze prowadzony networking oraz jeszcze kilka innych ciekawostek. 

Zapraszam do lektury!

Continue reading

Kilka dni w Valle d’Aosta: lokalne smaki, zabytki i trekking!

Asia i Tom z córką w Avise.

Asia i Tom z córką w Avise.

Zwykle to wy przesyłacie do mnie relacje z pobytu w Valle d’Aosta, które później publikuję, ale tym razem postanowiłam podzielić się z Wami zdjęciami z pobytu u mnie mojej przyjaciółki Asi wraz z mężem i ich córeczką. Dotarli z lotniska w Turynie środkami komunikacji publicznej, byli bez samochodu, przez połowę pobytu padał deszcz, a włoskie jedzenie nie zawsze ich zachwycało 😀 . Myślę jednak, że wyjechali, jeśli nie wypoczęci (kto dał radę odpocząć na urlopie z rocznym dzieckiem temu stawiam aperitivo w Aosćie) to na pewno zauroczeni Alpami.

Zabrałam ich w kilka sprawdzonych miejsc, z rocznym dzieckiem nie ma co kombinować i trzeba wybierać pewniaki. Udało nam się wziąć udział w imprezie Cantine Aperte, a mi i Asi nawet spędzić wieczór we dwie w Aoście.

Ale po kolei!

Continue reading

Vignes et terroirs – szlaki winne i Rajski koszyk. #EUinMyRegion

Widok na winorośle w Aymavilles.

Widok na winorośle w Aymavilles.

Kilka dni temu na moją pracowniczą skrzynkę otrzymałam Newsletter DG Regio, w którym Komisja Europejska zachęca blogerów do opowiedzenia o projekcie zrealizowanym na poziomie lokalnym i sfinansowanym ze środków Unii Europejskiej. Autorzy trzech najciekawszych wpisów zostaną zaproszeni w październiku do Brukseli na wydarzenie Europejski tydzień regionów i miast (The European Week of Regions and Cities – Open Days).

Projekty unijne są moją codziennością, część z was wie, że pracuję w administracji regionu Valle d’Aosta i zajmuję się wdrażaniem programów Europejskiej Współpracy Territorialnej (EWT), a w szczególności Programu transgranicznego Włochy-Szwajcaria oraz Programu transnarodowego Europa Środkowa, w którym znajduje się również Polska.  Często opowiadam wam o miejscach w Valle d’Aosta, które powstały lub zwaloryzowano dzieki funduszom unijnym i czytając Newsletter od razu pomyślałam, że chętnie podejmę wyzwanie.

Zastanawiałam się o jakim projekcje napisać i ostatecznie wybrałam “Vignes et terroirs”, projekt sfinansowany z Programu transgranicznego Włochy-Francja ALCOTRA.

Continue reading

Enoteka In Bottiglieria – miejsce na aperitivo w Aoście

In Bottiglieria Aosta.

In Bottiglieria Aosta.

Aperitivo we Włoszech to bardzo ważny moment, a miłośnicy wina tę chwilę celebrują do granic możliwości. O tym czym jest aperitivo pisałam tu i tu, przy okazji wpisów o enotece La Bottegaccia w Aoście i wywiadu z najlepszym sommelierem Valle d’Aosta w 2015 roku.

W stolicy regionu znajdziecie kilka takich ciekawych miejsc, do których warto zajrzeć jeśli wino jest waszą pasją i z góry uprzedzam, że wpis nie jest w żaden sposób sponsorowany. Po prostu dzielę się tym co najlepsze w moim regionie! Miejcie pewnośc, że miejsca, które wam polecam na aperitivo są naprawdę warte wieczoru!

In Bottiglieria powstała w 2015 roku, enoteka w sumie nie ma długiej tradycji, ale właścicielom udało się stworzyć bardzo fajne miejsce nie tylko na aperitivo, ale i na wieczory tematyczne, które czasami organizują. W środku jest sporo miejsca, chociaż oczywiście w piątek i sobotę, w godzinie szczytu aperitivo (19/20) może być ciasno. Tradycyjnie do każdego kielisza wina dostaniecie talerz przysmaków, głównie sery i szynki. Ale to nie wszystko! Do enoteki możecie się również wybrać nie tylko na aperitivo, ale i po zakup włoskiego wina. Nie tylko tego z Valle d’Aosta.

Kto się skusi?

Continue reading

Włoski rynek wina i otwarte piwnice w Cogne

Włosi produkują najwięcej wina na świecie

Włosi produkują najwięcej wina na świecie

Dzisiejszy wpis spodoba się miłośnikom wina oraz imprez enogastronomicznych. W piątek byłam na imprezie otwartych piwnic w Cogne i chociaż nie miałam zamiaru tak szybko dzielić się wrażeniami z tego wydarzenia, to tak bardzo mi się podobało, że postanowiłam nie czekać, a zdać wam relację na gorąco!

Korzystając z okazji, napiszę wam również trochę spostrzeżeń na temat włoskiego rynku wina, producentów i form promocji. Na pewno cantine aperte są jednym z ciekawszych pomysłów promowania małych producentów wina, a takich przecież we Włoszech jest najwięcej.

Włoski rynek wina w kawałeczkach, ale produkuje najwięcej na świecie!

Continue reading

Zamek Signori di Avise – enoteka i restauracja z klasą

Aperitivo na zamku Signori di Avise.

Aperitivo na zamku Signori di Avise.

Zamki w Dolinie Aosty to temat rzeka. Większość z nich to niestety już ruiny (po których chętnie chodzę), kilkanaście jest otwartych dla zwiedzających, kilka nadal w świetnym stanie jest zamkniętch z różnych przyczyn. Większość czy to ruin, czy nie ruin należy do administracji Regionu Valle d’Aosta. Historia jest często podobna. Zamek wybudowany w średniowieczu przez wiele wieków przechodził z rąk do rąk, aż w końcu trafił do administracji publicznej. Tak dużego dziedzictwa nie da się waloryzować całościowo, a niestety Włochy kuleją jeśli chodzi o tzw. partnerstwo publiczno – prywatne w zarządaniu dobrami kulturowymi (wspominała o tym również Lucia, archeolożka, z którą przeprowadziłam wywiad w październiku, pamiętacie? Jeśli nie to zajrzyjcie tutaj).

Czasami jednak zdarzają się wyjątki, a na pewno zaliczę do tych wyjątków zamek Signori di Avise. Nie mogę się doczytać czy zamek jest publiczny czy prywatny, ale chociaż jeszcze kilka lat temu na zamku w Avise organizowano różne wystawy, to stawiam, że jest jednak prywatny.

Continue reading

Przepis na risotto z serem pleśniowym Bleu d’Aoste

risotto z serem plesniowym4Dawno na blogu nie było żadnego przepisu i postanowiłam to nadrobić. Na targach rękodzieła Fiera di Sant’Orso zaopatrzyłam się w ser Bleu d’Aoste i wymyśliłam, że będzie idealny na pyszne risotto z serem pleśniowym. 

Zanim jednak podzielę się z wam niezwykle łatwym przepisem to napiszę kilka słów o serze. Bleu d’Aoste to niebieski ser pleśniowy produkowany wyłącznie w regionie Valle d’Aosta przez Mleczarnię w Gressan: Centrale Laitière Vallée d’Aoste. Podobnie jak znana wszystkim Gorgonzola, również Bleu d’Aoste otrzymuje się z pełnotłustego mleka krowiego, dodatkowo jednak w Valle d’Aosta wykorzystuje się mleko krów wypasanych na wysokości powyżej 600 – 700 m n.p.m.

Ser wymyślił w marcu 2005 roku Dottor Battista Locatelli. Bleu d’Aoste bardzo szybko zyskał uznanie i pierwsze nagrody: w październiku 2005 roku w Weronie wygrał złoty medal (medaglia d’oro) w Czwartej Olimpiadzie serów Górskich w kategorii Serów niebieskich. Tę samą nagrodę uzyskał ponownie w 2007 roku w Szóstej edycji Olimpiady w Oberstdorf w Niemczech.

Continue reading

Rozterki włoskich przedsiębiorców: wyjechać czy zostać?

Widok z restauracji Lou Bequet. Jak z pocztówki.

Widok  na Cogne z restauracji Lou Bequet jak z pocztówki. Źródło: TripAdvisor

Dziś dla odmiany mam dla was coś nietypowego. Przeglądając w zeszłą sobotę lokalną gazetę La Vallée Notizie, znalazłam ciekawy artykuł. Wywiad przeprowadzony z właścicielem i szefem kuchni w restauracji Lou Bequet w miejscowości Cogne. Jest to jedna z lepszych restauracji w Dolinie Aosty, miałam przyjemność być tam z przyjaciółmi na obiedzie i przyznaję, że kuchnia jest wyśmienita.

Czytając wywiad z Marco Stefanelli pomyślałam sobie, że mogłabym go dla was przetłumaczyć! Artykuł jest interesujący ponieważ porusza temat tego co w tym momencie najbardziej boli całe Włochy: kryzysu i chęci wyjazdu za granicę.

Buona lettura.

Gwiazda telewizyjna, szef kuchni z Cogne wybiera Niemcy. Marco Stefanelli „Niemożliwe, żeby pracować we Włoszech”.

Continue reading