Galette ze śliwkami – przepis na placek prosto z Włoch

Prosta galette ze śliwkami

Prosta galette ze śliwkami

Krucha galette ze śliwkami lub jak kto woli po prostu wiejski placek może kojarzyć się jesiennie, z ciepłym kocem, herbatą i kominkiem! Nic bardziej mylnego! Mój kruchy placek robiłam w sierpniu, w bardzo ciepły dzień i zjedliśmy galette ze smakiem, a raczej z lodami śmietankowymi na tarasie.

Dzielę się z wami tym przepisem chociaż kuchnia nie jest moją mocną stroną, ale właśnie, skoro mi wyszedł i był pyszny to każdy może go zrobić. Przepis pochodzi od włoskiej blogerki Sasha, która jest wyspecjalizowana w ciastach, także jeśli znacie język włoski to na jej blogu takich perełek znajdziecie więcej (link na końcu)!

Krucha galette ze śliwkami

Do przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

Do kruchego ciasta

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g mąki z migdałów lub zamiennie 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 20 g (1 łyżka) brązowego cukru
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostki
  • Pół łyżeczki soli
Prosta galette ze śliwkami - składniki

Prosta galette ze śliwkami – składniki

Do nadzienia

  • 8 śliwek (Moją galette zrobiłam ze śliwkami ponieważ dostałam śliwki ?, ale można użyć innych owoców np. brzoskwiń, jabłek, owoców leśnych, winogron lub nektarynek)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • Szczypta cynamonu
  • Pół łyżki świeżo startego imbiru (w mojej galette pominęłam)
  • Szczypta ostrej papryki (pominęłam)

Do wykończenia

  • Jedno żółtko roztrzepane widelcem
  • 0,5 łyżki cukru

Przygotowanie placka ze śliwkami

1. Wrzucić wszystkie składniki do robota kuchennego i wyrabiać na wysokich obrotach do momentu powstania jednolitej masy (można ręcznie, ale trzeba to robić szybko).

2. Powstałą masę kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywany drugim kawałkiem papieru i rozgniatamy, aż otrzymamy placek o wysokości około 2 / 3 cm. Następnie wkładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 10 minut.

3. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: kroimy śliwki wzdłuż na cztery części (pestki wyrzucamy) i wkładamy do miski. Posypujemy skrobią kukurydzianą, która podczas pieczenia wchłonie nadmiar soku. Dorzucamy cukier i przyprawy.

4. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperatuę na 185 stopni.

5. Rozwałkowujemy ciasto, tak aby miało grubość około 0,5 cm.

6. Układamy śliwki na środku, pozostawiając po bokach około 3 cm.

Galette ze śliwkami

Galette ze śliwkami

7. Zawijamy boki do środka i smarujemy je pędzelkiem kuchennym oraz posypujemy cukrem.

Placek ze śliwkami gotowy do pieczenia

Placek ze śliwkami gotowy do pieczenia

8. Pieczmy do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Będzie potrzeba około 45 minut, ponieważ sok ze śliwek zmoczy ciasto.

9. Galette ze śliwkami najlepiej jeść jeszcze ciepłą i z dodatkiem lodów śmietankowych. Świetnie to wychodzi na tarasie z książką, również w Alpach :). 

Galette ze śliwkami i lodami śmietankowymi

Prawda, że proste?

Smacznego!

Przepis na galette ze śliwkami pochidzi z bloga Cakemania, którego autorką jest Sasha, prawdziwa włoska ciastomaniaczka :).

Agnieszka 

P.S. Jeśli nie placek to może przepis na tiramisù

Tiramisu z truskawkami – idealny przepis na prosty deser

 

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Niedawno odkryłem twój blog i czytam i czytam i wspominam zeszłoroczny pobyt w małej miejscowości Hone tuż obok BARD u mojego kuzyna , góry w śniegu , figi przy wejściu , twierdza Bard za oknem , niesamowite dachy z kamienia , wspólne wypady do knajpek , desery , sos pieprzowy Darka i lazania Ani !!! CZAD !!! Dolce Vita !!!
    Teraz prywata – wybaczcie , ale muszę pozdrowić Anie ,Kamile ,Darka i Simbe .
    Objechaliśmy zachodnie Włochy, wybrzeże łącznie z Monaco , ale jak stanąłem na wiadukcie nad autostradą w Hone ,ten widok : góry z prawej i lewej na wyciągniecie ręki, Cervinia na północy i twierdza Bard na południu – Valle d’Aosta mnie powalił na kolana .
    Agniecha – teraz do Ciebie – pisz jak najwięcej , a ja będę czytał i czytał. Pozdrawiam Cię , blog suuuuper !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *