Tradycja uprawy winorośli w Dolinie Aosty sięga V wieku p.n.e. Z uwagi na charakterystyczne dla obszarów górskich ukształtowanie terenu, zarówno uprawa jak i produkcja wina nie należą do łatwych wyzwań dla lokalnych producentów. Z tego względu produkuje się niewielką ilość butelek, co przekłada się na ich cenę.
Od początku XIX wieku w Dolinie Aosty, poza tradycyjnymi winoroślami, uprawia się również autochtoniczny szczep le prié blanc, który świetnie znosi wahania temperatur i nie obawia się mrozów.
Winnice Cave du Vin Blanc z Morgex i z La Salle (rodzaj spółdzielni) leżą najwyżej w Europie, bo aż na wysokości 1250 m n.p.m., u stóp masywu Mont Blanc. Spółdzielnia do winobrania przystępuje tuż po pierwszych przymrozkach, na początku grudnia, kiedy temperatura spada poniżej 6°C. Z tak zebranych ręcznie winogron produkuje białe wino lodowe Chaudelune (w wolnym tłumaczeniu oznacza Ciepły księżyc). Słodkawe i bardzo aromatyczne wino o jasnym żółtym odcieniu.

Wino lodowe Chaudelune, produkowane przez Cave du Vin Blanc w Dolinie Aosty. Żródło: http://www.caveduvinblanc.com/
Wino lodowe Chaudelune należy do win medytacyjnych. Ta dziwna nazwa wymyślona we Włoszech wskazuje, że idealne się nadaje do głębszych przemyśleń i rozważań. Podaje się je poza głównymi posiłkami, ewentualnie z tradycyjnymi ciastkami tegole z Doliny Aosty lub serami o średnim okresie dojrzewania, jak ser Bleu d’Aoste.
Ta niszowa produkcja obejmuje niewielką ilość butelek i co ważne nie zawsze winobranie kończy się sukcesem z uwagi na warunki atmosferyczne. Cena za 0,5 l butelkę wina Chaudelune to około 10 euro.
Na zdrowie!
Spróbuję przy następnej wizycie w Aoście. Ciekawe czy można to wino kupić gdzieś przez Internet?
Myślę, że nie nikt w Polsce nie sprowadza tego wina, także pozostaje degustacja i zakup na miejscu. Jeśli będzie miała Pani okazję odwiedzieć Dolinę Aosty, to w siedzibie spółdzielni Cave du Vin Blanc, tutejszych enotekach lub lokalnym centrum handlowym Cidac mozna zakupić Chaudelune.