Słodki chleb zwany Piata di Issogne oraz piękny i świetnie zachowany zamek z XIV wieku są bezsprzecznie symbolami małej wioski położonej po prawej stronie rzeki Dora Baltea, która przepływa przez Dolinę Aosty. Do miejscowości Issogne mam szczególny sentyment, gdyż właśnie stamtąd pochodzi Patrick i co tu dużo pisać, często tam gościmy. W ostatni weekend odbywał się tam doroczny jarmark organizowany z okazji Dnia Matki, na którym nie mogło oczywiście zabraknąć pysznego słodkiego chleba.
Słodki chleb z Issogne wywodzi się z tradycyjnej kuchni i jest nierozerwalnie związany z zamkiem, który był luksusową siedzibą arystokratycznej rodziny Challand. Ponoć w okresie, w którym Challand dominowali w Dolinie Aosty, na zamku w Issogne bardzo często jadało się ten słodki przysmak.
O samym zamku nie będę się rozpisywała, gdyż niedługo poświecę mu oddzielny, obszerny wpis, jako, że jest to jeden z najczęściej odwiedzanych zamków w Dolinie Aosty i za swoimi wrotami kryje naprawdę spory kawał historii.
Cóż takiego szczególnego ma w sobie „Piata”, że smakiem zachwyca nie tylko przejezdnych turystów, ale również mieszkańców, którzy od lat niezmiennie delektują się jej smakiem?
Podstawą słodkiego chleba jest mąką pszenna pełnoziarnista, woda, drożdże, jabłka Renety z Doliny Aosty, orzechy, rodzynki, cukier oraz masło. Chleb jest po prostu pyszny, a mieszanka składników sprawia, że polecam go szczególnie na śniadanie.
Tak naprawdę pod nazwą Piata di Issogne kryje się nie tylko słodki chleb, ale również słony. Ten drugi wypieka się z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem czosnku i kminku. Słony chleb jest mniej popularny, ale równie dobry. Przyznaje, że idealnie nadaje się na aperitif, szczególnie jeśli na cienko pokrojone kromki chleba położy się macerowaną słoninę z Arnad (Lardo di Arnad).
Piata z Issogne wypiekana do dziś wyłączenie w piekarni w Issogne, jest posiadaczką znaku „Gminna Nazwa Pochodzenia” (Denominazione Comunale di Origine). Włoskie gminy mogą przyznawać certyfikat tym wyrobom, które są ściśle powiązane z ich terytorium, a do takich należy właśnie „Piata”, która od zawsze kojarzona jest wyłączenie z Issogne. Chleb o wadze 0,5 kg kosztuje około 5 euro i można go zakupić w Issogne oraz w okolicznych wioskach Verrès czy Arnad, a czasami również w Aoście.