Słodki chleb „Piata” z Issogne

Słodki chleb "Piata" z Issogne

Słodki chleb „Piata” z Issogne

Słodki chleb zwany Piata di Issogne oraz piękny i świetnie zachowany zamek z XIV wieku są bezsprzecznie symbolami małej wioski położonej po prawej stronie rzeki Dora Baltea, która przepływa przez Dolinę Aosty. Do miejscowości Issogne mam szczególny sentyment, gdyż właśnie stamtąd pochodzi Patrick i co tu dużo pisać, często tam gościmy. W ostatni weekend odbywał się tam doroczny jarmark organizowany z okazji Dnia Matki, na którym nie mogło oczywiście zabraknąć pysznego słodkiego chleba.

Słodki chleb z Issogne wywodzi się z tradycyjnej kuchni i jest nierozerwalnie związany z zamkiem, który był luksusową siedzibą arystokratycznej rodziny Challand. Ponoć w okresie, w którym Challand dominowali w Dolinie Aosty, na zamku w Issogne bardzo często jadało się ten słodki przysmak.

O samym zamku nie będę się rozpisywała, gdyż niedługo poświecę mu oddzielny, obszerny wpis, jako, że jest to jeden z najczęściej odwiedzanych zamków w Dolinie Aosty i za swoimi wrotami kryje naprawdę spory kawał historii.

Cóż takiego szczególnego ma w sobie „Piata”, że smakiem zachwyca nie tylko przejezdnych turystów, ale również mieszkańców, którzy od lat niezmiennie delektują się jej smakiem?

Słodki chleb "Piata" z Issogne

Słodki chleb „Piata” z Issogne z dodatkiem rodzynek, jabłek i orzechów.

Podstawą słodkiego chleba jest mąką pszenna pełnoziarnista, woda, drożdże, jabłka Renety z Doliny Aosty, orzechy, rodzynki, cukier oraz masło. Chleb jest po prostu pyszny, a mieszanka składników sprawia, że polecam go szczególnie na śniadanie.

Tak naprawdę pod nazwą Piata di Issogne kryje się nie tylko słodki chleb, ale również słony. Ten drugi wypieka się z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem czosnku i kminku. Słony chleb jest mniej popularny, ale równie dobry. Przyznaje, że idealnie nadaje się na aperitif, szczególnie jeśli na cienko pokrojone kromki chleba położy się macerowaną słoninę z Arnad (Lardo di Arnad).

Słony chleb "Piata" z dodatkiem czosnku i kminku

Słony chleb „Piata” z dodatkiem czosnku i kminku

Piata z Issogne wypiekana do dziś wyłączenie w piekarni w Issogne, jest posiadaczką znaku „Gminna Nazwa Pochodzenia” (Denominazione Comunale di Origine). Włoskie gminy mogą przyznawać certyfikat tym wyrobom, które są ściśle powiązane z ich terytorium, a do takich należy właśnie „Piata”, która od zawsze kojarzona jest wyłączenie z Issogne. Chleb o wadze 0,5 kg kosztuje około 5 euro i można go zakupić w Issogne oraz w okolicznych wioskach Verrès czy Arnad, a czasami również w Aoście. 

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *