Polenta concia czyli włoski przysmak z serem.

Polenta gotowana w typowym kociołku.

Polenta gotowana w typowym kociołku.

Polenta, znana już w okresie średniowiecza, była dawniej głównym daniem ludowym, które od XVI wieku przyrządza się na bazie mąki kukurydzianej.

W Dolinie Aosty jest niezwykle popularna i jeśli zdarzy się Wam odwiedzić ten region to nie możecie wyjechać stąd bez skosztowania tego przysmaku.

W górach, podczas festynów, przygotowanie polenty jest prawdziwym rytuałem. Do jej zrobienia używa się specjalnego żeliwnego kociołka, zwanego paiolo.

Polenta może być podana jako dodatek do dań mięsnych, lub zapieczona z serem i podana jako danie główne.

Pyszna polenta przekładana serem fontina i masłem, czyli polenta concia, swoją droga niezwykle dietetyczna, to jedno z moich ulubionych dań serwowanych w Dolinie Aosty.

Przygotowywanie typowej polenty to długotrwały proces i wymaga sporo cierpliwości. Jak przygotować polentę concia w domowych warunkach?

Składniki dla 6 osób:

  • 0,5 kg mąki kukurydzianej;

  • 2 litry wody

  • sól

  • 30 dkg sera fontina

  • 10 dkg masła

Przygotowanie

Doprowadzić do wrzenia wodę w wysokim garnku, posolić i wsypać mąkę kukurydzianą, jednocześnie mieszając energicznie, tak aby nie powstały grudki. Gotować, mieszając drewnianą łyżką przez około godzinę, na dnie i po bokach garnka powinna utworzyć się skorupa i to będzie znak, że polenta jest już gotowa.

Polenta concia serwowana w jednej z restauracji w Valtournenche.

Polenta concia serwowana w jednej z restauracji w Valtournenche.

Wysmarować blachę masłem i wyłożyć pierwszą warstwą polenty, następnie przełożyć pokrojonym w plastry serem fontina oraz masłem i ponownie nałożyć warstwę polenty. Zakończyć układając ser fontina na wierzchu. Tak przygotowaną blachę zapiec w piekarniku w temperaturze około 180° aż do utworzenia się na powierzchni złotej skorupki. Podawać gorącą. Dietetyczna czy też nie, polenta concia jest po prostu pyszna. Idealne danie na jesienne i zimowe wieczory po wyczerpującym dniu na stokach narciarskich.

Do dania na bazie polenty idealnie pasuje czerwone wino Enfer d’Arvier serwowane w temperaturze 18°.

Życzę Wam Smacznego.

Bookmark the permalink.

8 Comments

  1. Smakuje zapewne znakomicie 🙂

  2. Agnieszka Stokowiecka

    Zdecydowanie! Polenta jest generalnie znana w całych północnych Włoszech, ale polenta concia to już typowe danie z Doliny Aosty.

  3. Pingback: Tradycje bożonarodzeniowe w Dolinie Aosty | CiekawAOSTA

  4. Pingback: Fontina - ser PDO z alpejskich pastwisk | CiekawAOSTA

  5. Pingback: Letnie festyny: tańce i smaczne lokalne jedzenie | CiekawAOSTA

  6. Pingback: Bolek i Lolek w Alpach | CiekawAOSTA

  7. Pingback: Skyway Monte Bianco - część IV schronisko Torino | CiekawAOSTA

  8. Pingback: Biegówkami po Alpach. Flassin – Valle del Gran San Bernardo | CiekawAOSTA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *