Zainspirowana jesienią i owocami kasztana, które już niedługo zagoszczą w lasach Doliniy Aosty postanowiłam podzielić się z wami ciekawym przepisem na risotto z kasztanami. Początkowo planowałam opublikować przepis na regionalną zupę z kasztanów, ale przyznaję, że risotto bardziej do mnie przemawia.
Danie risotto z kasztanami pochodzi z pobliskiego regionu Piemont, jest bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno zachwyci nie jedno podniebienie.
Porcja dla 4 osób – czas przygotowania 40 minut (bez obierania kasztanów)
Co jest potrzebne do przygotowania risotto z kasztanami
400 g ryżu (ja zawsze używam odmiany carnaroli, która jest idealna do risotto)
20 świeżych kasztanów jadalnych
1 liść laurowy
1 biała cebula
1 szklanki białego wina
20 g masła
2 litry bulionu
4 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować risotto?
Uzbroić się w cierpliwość i obrać ze skorupki kasztany. Przyznam, że to dosyć żmudne zajęcie, ale po kilku kasztanach dochodzi się do jako takiej wprawy i idzie dosyć szybko.
Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać liść laurowy i wrzucić kasztany, dzięki temu bez problemu odejdzie brązowa skórka. Kasztany gotować przez 10 minut, odcedzić, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Można zostawić kilka całych kasztanów i później wykorzystać je do dekoracji dania.
Pokroić drobno cebulę i zeszklić na oliwie, następnie dodać przygotowane wcześniej kasztany i ryż. Wszystko wymieszać i dodać wino. Pozostawić na wolnym ogniu.
![Risotto z kasztanów. Źródło TU](https://ciekawaosta.pl/wp-content/uploads/2014/10/Risotto-z-kasztanami-300x226.jpg)
Risotto z kasztanami. Źródło TU
Kiedy wino wyparuje dodać łyżką wazową tyle bulionu, aby zakrył ryż. Pozostawić całość na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu i pilnując, aby ryż nie zrobił się zbyt gęsty i się nie przypalił. Stopniowo dodawać bulion, jednak należy dodawać go tylko tyle, ile ryż jest w stanie wchłonąć, czyli z umiarem.
Idealna konsystencja risotto jest lekko „papkowata”, jeśli zauważycie, że ryż już powoli dochodzi to nie dodawajcie więcej bulionu (chyba, że ryż jest suchy), a poczekajcie, aż odparuje ten na patelni. Ryż nie powinien się rozgotować, ziarenka wewnątrz muszą pozostać jędrne i oblepione powstałym sosem. Pod koniec gotowania dodać masło oraz parmezan, wszystko wymieszać, odstawić na 2 minuty i gotowe. Można podawać!
Przyznacie, że jest to idealne danie na chłodne jesienne wieczory?
Więcej o jadalnych kasztanach w Dolinie Aosty i ich najpopularniejszej formie przyrządzania w okresie jesiennym, czyli caldarroste (pieczone) przeczytacie tutaj:
– Kasztany. Tradycja w Święto Zmarłych
Tutaj znajdziecie rady jak przygotować kasztany w domowym zaciszu:
– Jak przygotować gorące kasztany
Kocham kasztany, ale oglądać, dotykać i zbierać 😉 Jadać niekoniecznie. Jadłam kilka razy i mi nie przypadły do gustu. Ale spróbuję sama przyrządzić coś, Twój przepis Agnieszko brzmi ciekawie.
Pozdrawiam,
O.
Jeśli nie na obiad, to może w formie deseru? Ja bardzo lubię lody śmietankowe polane gorącymi kasztanami w polewie z miodu (miód z kasztanami trzeba tylko wczesniej skarmelizować na patelni). Pycha 🙂